Internationaal deel
Interview met internationale contactpersonen
Interview met meneer Ralota:
Interview met mevrouw Rogge:
Meneer Ralota is een leraar aan de Catmon National High School in Cebu, de Filipijnen.
Het interview bespreekt zelfbeoordeling en evaluatiemomenten op de school. Ze gebruiken een pre-assessment aan het begin van elk kwartaal om te zien hoeveel leerlingen zich herinneren van het vorige kwartaal. Klassen blijven het hele jaar hetzelfde, maar een kennismakingsevenement aan het begin bevordert leren tussen verschillende leeftijden.
Naast één-op-één portfolio-gesprekken, zijn er na elk groot project korte feedbackgesprekken met groepen of individuele leerlingen. Leerlingen worden aangemoedigd om Engels te spreken tijdens deze momenten. Rubrieken en doelen voor elk project staan in het portfolio en bepalen aan het einde van het jaar of een leerling overgaat naar het volgende jaar.
Mevrouw Rogge is een leraar in een Duitse school en komt vaak in contact met leerlingen die de Duitse taal niet als moeder taal hebben.
Het interview met mevrouw Rogge gaat over haar ervaringen met het lesgeven van Duits als vreemde taal. Ze benadrukt het belang van het begrijpen van de moedertaal van studenten om veelvoorkomende fouten in de tweede taal te voorspellen en aan te pakken. Praktische toepassing, visuele hulpmiddelen, en gerichte grammaticaoefeningen zijn volgens haar essentieel voor effectieve taalverwerving. Ze onderstreept ook het belang van feedback, waarbij non-verbale signalen voor beginners en verbale feedback voor gevorderden cruciaal zijn. Samengevat richt het onderwijzen van niet-moedertaalsprekers zich op het begrijpen van hun taalkundige achtergrond, het gebruik van praktische lesmethoden en het bieden van duidelijke en ondersteunende feedback.
Inzichten uit de internationale bronnen
Uit het boek Handboek Nederlands als tweede taal in het volwassenenonderwijs, dat geschreven is door hoogleraars van de Universiteiten van Amsterdam en Tilburg, haalden we het maken van nieuwe hulpmiddelen, zoals een portfolio, voor gesprekken waarin je iemand advies geeft. Het legt uit hoe mensen een nieuwe taal leren en geeft tips voor lesgeven, zoals hoe je verschillende soorten leerlingen kunt helpen en hoe je goede feedback geeft. Deze tips zijn nuttig om goede adviesgesprekken te voeren. Het boek geeft ook praktische tips en is up-to-date met de laatste onderzoeken. Dit kan helpen bij het bedenken van nieuwe en betere hulpmiddelen voor feedback.
Uit het Language Passport, dat gemaakt werd door de Europese Raad, haalden we het idee van een "taalpaspoort". Dit is een paspoort dat leerlingen zelf maken en waarin staat welke talen ze spreken. Een eigen taalpaspoort creëren met behulp van deze templates kan ook het welbevinden van leerlingen verbeteren door hun thuistalen een plaats te geven binnen de schoolcontext. Op deze manier vertrekken we vanuit meertaligheid en kunnen we bijdragen aan een inclusiever talenbeleid op scholen, waarbij de diversiteit van de leerlingenpopulatie wordt erkend en gewaardeerd. Ten slotte zorgt het er ook voor dat de leerkracht een eenvoudig overzicht heeft van al de talen die zijn/haar leerlingen rijk zijn.
Uit het artikel Here's how to give feedback that students will actually use, van de website EdWeek, haalden we hoe specifieke opmerkingen in feedback cruciaal zijn voor de efficiëntie van het leerproces. Ze bieden leerlingen duidelijke, gerichte informatie over hun prestaties en hoe ze deze kunnen verbeteren. Dit type feedback helpt bij het overbruggen van de kloof tussen de huidige vaardigheden van de leerling en de gewenste leerdoelen.
Uit de bron Using BookWidgets to Attract Students' Interest in Learning van het Journal of Languages and Language Teaching, hebben we het belang en de voordelen van Bookwidgets kunnen halen: interesse is zeer belangrijk bij leerlingen tijdens het leren. Als ze gemotiveerd zijn, gaan ze namelijk veel beter kunnen leren en raken ze meer betrokken bij hun studies. Hierbij komt een BookWidget aan te pas: door interactieve content te gebruiken bij het feedbackproces, zullen de leerlingen gemotiveerder zijn, en dus ook duidelijker feedback geven.
Uit de publicatie Perception of online feedback and its impact on cognitive and emotional engagement with feedback halen we het belang van feedback als je met BookWidgets werkt. Het laat zien dat feedback helpt bij het leren en dat het belangrijk is om te weten hoe studenten denken en voelen over feedback. Als we dit begrijpen, kunnen we betere manieren vinden om feedback te geven met BookWidgets. De tekst zegt ook dat het goed is om feedback soms anders te geven, zodat studenten er meer bij betrokken raken. We kunnen dit gebruiken om leuke lessen te maken in BookWidgets, waar studenten hun werk kunnen verbeteren met de feedback die ze krijgen. Het is ook belangrijk om te weten hoe studenten zich voelen over de feedback, zodat we het op een goede en behulpzame manier kunnen geven. Deze informatie helpt ons om goede feedback en lessen te maken in BookWidgets, zodat studenten beter betrokken zijn en meer leren.